Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych |
Jeśli nie planujemy wcześniejszego marynowania mięsa, wystarczy nam do tego:
- 300 g polędwiczek wieprzowych,
- 100 g boczku,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula,
- przyprawy: bazylia, rozmaryn, pieprz i sól.
Polędwiczki i boczek kroimy w równe kostki, nacieramy przyprawami i odkładamy na dłuższą chwilę do lodówki. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy je w zależności od upodobań, na kostki lub plastry. Warto przy tym pamiętać, by plastry nie były zbyt grube, gdyż mięso z polędwiczek jest mięsem stosunkowo delikatnym i kruchym, a to znaczy, że dość łatwo poddaje się obróbce termicznej. Wyjmujemy mięso i boczek z lodówki i naprzemiennie z warzywami nadziewamy na patyczki do szaszłyków. W zależności od upodobań najmłodszych, na końcu całość można delikatnie posypać przyprawą do mięs lub do grilla. Jeśli planujemy przygotować szaszłyki na grillu, pamiętajmy, by przez cały czas obracać nimi tak, by upiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
W przypadku przygotowywania mięsa w domowych warunkach, tj. w piekarniku, włóżmy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i pieczmy w temperaturze ok. 160 stopni do uzyskania oczekiwanego efektu. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmujemy szaszłyki i podajemy gościom. Najlepszy efekt osiągniemy serwując je z surówką lub mieszanką kolorowych sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz