Amerykańskie placuszki śniadaniowe |
W tradycyjnej formie podawane są z syropem klonowym, choć równie dobrze pasuje do nich każdy inny, słodki dodatek.
Składniki (porcja dla ok. 4 osób)
Suche składniki
- 180 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- odrobina soli
Płynne składniki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, do drugiej zaś płynne. Składniki suche łączymy z płynnymi i mieszamy, ale niezbyt długo, gdyż pancakesy będą twarde i niesmaczne. Nie przejmujemy się, jeśli wytworzą się grudki. Wbrew pozorom, lepsze ciasto wyjdzie z grudkami niż idealnie rozmieszane. Pancakesy smażymy na patelni, dodając niewielką ilość masła. Na jeden naleśnik powinny przypadać od 2 do 4 łyżek ciasta. Jeśli na wierzchniej części zaczną wytwarzać się pęcherzyki, placuszek można przewrócić na drugą stronę. Najgorszym błędem, jaki można popełnić podczas smażenia pancakesów to ciągłe przewracanie ich z jednej strony na drugą. Naleśnik jest gotowy, gdy przyjmie złoto-brązowy kolor. Najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego lub innymi słodkimi dodatkami, jakich używa się do naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz