czwartek, 14 stycznia 2016

Pieczony indyk z masłem ziołowym

Trzeba przyznać, że pieczony indyk niekoniecznie kojarzy nam się z kuchnią polską. Tradycyjnie łączone z nim czas i miejsce to raczej Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Nie zmienia to faktu, że coraz chętniej gościmy go również na naszych stołach – i bardzo dobrze, biorąc pod uwagę jak zdrowe, niskokaloryczne i smaczne jest to mięso.
Indyk z masłem ziołowym
Indyk z masłem ziołowym

Co ważne, jego przygotowanie również nie powinno sprawić większych trudności. Aby upiec indyka według naszego przepisu, natrzyjcie go pieprzem i solą, a następnie wypchajcie dwoma trzecimi przygotowanego wcześniej masła ziołowego (wybrana przez nas mieszanka to tymianek, szałwia, natka pietruszki, szczypiorek i rozmaryn – mogą być świeże lub suszone).

Następnie włóżcie go do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na trzy godziny, po których posmarujecie go resztą masła, aby piekł się przez kolejne 45 minut. W międzyczasie zbierajcie wydzielający się tłuszcz, aby później zagotować go i podawać z indykiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz