sobota, 16 stycznia 2016

Udka z kurczaka w Jacku Danielsie

Jack Daniels to wykwintny trunek, który rozkoszuje zmysły wytrawnych smakoszy whiskey. Ma jeszcze wiele innych zastosowań, np. doskonale komponuje się ze smakiem udek z kurczaka. Mięso przygotowane na bazie tego alkoholu będzie miękkie, soczyste i delikatne, dodatkowo wzbogacone chrupiącą skórką.
Udka w Jacku Danielsie
Grillowane udka w Jacku Danielsie

Świetnie komponuje się ze smakiem pieczonych ziemniaków w ziołach oraz grillowanymi warzywami. Wbrew pozorom jest to danie, które nie przytłoczy nas ilością kalorii, tym bardziej, jeśli w trakcie spożywania mięsa pozbędziemy się skór.

Składniki 
 - 16 udek z kurczaka
- 4 limonki
- 150 ml + 50 ml whisky
- łyżeczka soli morskiej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki oregano (suszonego)
- 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania
Udka z kurczaka należy umyć i usunąć kości, pozostawiając skórę. Sok z limonek wyciskamy i mieszamy z solą i whisky. Na końcu dodajemy pozostałości po limonkach i odstawiamy mięso w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie marynatę wylewamy i zabieramy się za przygotowywanie kompozycji przypraw. W moździerzu trzemy ziele angielskie, płatki chilli i kmin rzymski, następnie dodajemy sól morską, pieprz młotkowany i oregano. Całość mieszamy z olejem i 50 ml whisky. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 12-36 godzin. Po upływie tego czasu mięso wyciągamy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i grillujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz