Żeberka w sosie BBQ |
Potrzebne składniki to:
dwa płaty żeberek wieprzowych,
łyżka octu winnego,
kieliszek whisky,
dwa ząbki czosnku,
oliwa, woda,
sześć łyżek sosu BBQ.
Do przygotowania suchej marynaty niezbędne będzie po dwie łyżeczki słodkiej papryki oraz brązowego cukru i po jednej łyżeczce soli, pieprzu, chilli, mielonego imbiru, majeranku oraz kuminu.
Przygotowanie:
Żeberka płuczemy pod wodą i suszymy, następnie nacieramy je z obu stron oliwą oraz czosnkiem. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i na każdy płat sypiemy po około dwie łyżeczki ziół. Mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy żeberka przez około trzy minuty. Do brytfanny wlewamy ocet winny oraz whisky. Na dnie, mięsem do góry, układamy żeberka i dodajemy odrobinę wody. Pieczemy przez około 2,5 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz