środa, 20 stycznia 2016

Żeberka w ciemnym piwie

Podstawą marynaty w tym przepisie jest ciemne piwo, które doskonale komponuje się z żeberkami. Dzięki niej mięso posiada ciekawy, pikantno – słodki smak, a ugrillowane we właściwy sposób staje się miękkie i soczyste.
Żeberka w piwie
Żeberka w piwie



Składniki potrzebne do przygotowania tego dania to:
500 gramów żeberek,
300 mililitrów ciemnego piwa,
trzy łyżki ostrej musztardy,
dwie łyżki miodu,
dwie łyżeczki ostrej papryki,
cztery łyżki oleju,
sól oraz pieprz.

Przygotowanie:
Do płaskiego naczynia wlewamy piwo, dodajemy musztardę, olej oraz miód i mieszamy. Następnie dodajemy ostrą paprykę, pieprz oraz sól i ponownie mieszamy całość. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w naczyniu z marynatą i odstawiamy na około 2-3 godziny (przez ten czas mają znajdować się nie w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej). Po około godzinie obracamy je na drugą stronę. Żeberka grillujemy na tacce aż do momentu, gdy staną się miękkie. Na koniec możemy je umieścić na chwilę bezpośrednio na ruszcie, aby ładnie się opiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz